Tuesday, May 25, 2010

..::CARA NAK HIDE PARTITION DARI MY COMPUTER::..

Agak menarik..kali ini aku nak share satu tips yang mungkin berguna kepada mereka yang ingin PC atau laptop dia selamat..bukan ape kadang-kadang tangan kita nie gatal-gatal nak klik itu laa, nak delete ini laa..last2,laptop atau PC pun hang..xley bukak..lebih-lebih lagi file itu daripada partition / drive C tu..so, kat sini aku nak share mcm mana nak sembunyikan partition dari My Computer korang..window yang aku guna nie adalah Window 7..so, kepada pengguna Window XP atau Window Vista MUNGKIN SAMA dan MUNGKIN LAIN dari segi appearance..Ok! Meh sini aku ajar mcm mana nak hide kan partition..

( Sila besarkan gambar jika anda xfaham arahan dia k..atau korang download gambar tu pada link-->partition) password : elairvent


Sebagai contoh kat sini aku nak hide kan Partition C..


Pergi kat "Start Menu"..taip "gpedit.msc" pada search..kalau anda pengguna Window XP, anda kena pergi pada "Start Menu" then click pada icon "RUN"..then taip "gpedit.msc"..


Then, akan ada satu window baru akan keluar..


Pada Window baru tu,korang click mengikut urutan seperti berikut :
Local Computer Policy> User Configuration> Adminstrative Template>
Windows Components> Windows Explorer..


Click icon pada Windows Explorer tu..then korang cari nama nie:
"Hide these specified drives in My Computer"
Bila da jumpa,double click pada icon tersebut..Untuk pengguna Window XP,if xdapat double pada icon itu, kena tekan right click,then pilih properties..


Then, akan ada lagi satu window baru akan keluar..pada window baru tu..korang click pada "Enabled"..lepas tu,kat bawah dia tu,ada dia suruh pilih drive/partition yang korang nak sembunyikan.. So,korang pilih laa yer partition mana yang korang nak hide kan tu..kat sini sebagai contoh aku nak hide partition C..lepas pilih tu,click pada "Apply" then "OK"..


See..da hilang da icon Local Disk (C:) pada My Computer aku nie..

Ok..da hilang kan..hehee..itu sahaja k..harap dapat manfaat daripada post kali nie k..hehee..

4 comments:

syahliezza said...

aie, cmne plak kalau yg cdrom tu takde..??
cmne nk ade kn balik??
huhu..da lme tak leh tgk cd...:(

ke sbb driver ilang?
da cri kat tenet pn tak jmp cara...
tau tak?

Mohd Syafri B Yusof said...

klu rasa maybe driver,cuba cek dkt device manager..
klu suma da install,sy rasa mybe virus..
^^

syahliezza said...

kalau da takde cdrom tu, cmne la nk format ag?
hurmmm....kat device manager da takde..
tp mse mula2 format aritu ade ag....

Mohd Syafri B Yusof said...

xkan tym format xdpt detect cd romm..
klu xdpt nk format,pkai pndrive je laa nk format pun..

Post a Comment