Saturday, July 10, 2010

..::TERGENDALA SEKETIKA ATAU SELAMANYA???!!!::..


Blog ini mungkin takkan aku update lagi sebab aku sudah beralih ke blog baru iaitu:

Fikiran Aie : Apa Yang Terlintas, Itulah Coretannya

Harap maaf..kesulitan amatlah dikesali..

Jemputlah ke blog baru aku yang tak seberapa tu k..dan jangan lupa follow aku..aku akan follow korang balik k..

Monday, July 5, 2010

..::2++ FOOTBALL LOGO::..

Demam bola da datang..kejutan demi kejutan telah dijelmakan dalam Piala Dunia 2010 nie..bermula dengan penyingkiran Italy dan Perancis pada pusingan pertama, diikuti pula dengan kekalahan Brazil kepada Netherlands..paling memalukan adalah Argentina yang bagai diperbudak-budakkan oleh para pemain muda Germany dengan 4-0 tanpa balas..

Para pemain ini berlatih di kelab-kelab masing-masing sebelum ke Piala Dunia..oleh itu, jom kita download icon-icon kelab-kelab terkemuka di dunia ini..ada dalam 2++ lebih tu..



size : 8.76MB pass : elairvent

Wednesday, June 30, 2010

..::TULISAN JAWI DALAM MWORD / INTERNET::..

Baru sebentar sahaja tadi kawan aku tertanya-tanya :
"camne nak buat huruf2 keyboard PC ni jadi huruf arab yek? ermmm"
"how to do jawi writim???=)"
**sori..saya copy post tanpa pengetahuan anda..hihiii..

Ok..kat sini saya akan bagitau macam mana nak tulis jawi d microsoft word mahupun di internet..korang download laa software nie yer..

size : 689.11KB pass : elairvent

Kat dalam folder dia nie dah ade dah macam mana cara nak install dia..dalam bentuk PDF..so, tak payah laa aku nak bagitau 2 3kali kan..hihii..ikut instructions dia step by step k..selamat mencuba yer kawan-kawan...

(^__^)

Tuesday, June 29, 2010

..::FYP >> FINAL YEAR PROJECT::..

Tanggal 4hb Julai nie, aku akan bertolak ke Kota Kinabalu, Sabah untuk menyambung kembali pengajianku sebagai mahasiswa Universiti Malaysia Sabah yang bakal memasuki semester 5..aku sekarang ini mengambil Ijazah Sarjana Muda Sains Dengan Kepujian (Sains Sekitaran)..mo abis suda blajar nie..pahtu,grad laa aku..sebelum tu,kiter ppakak pikir hok nie dulu laa k..

Pada tahun nie,adalah yang paling penting sebab banyak kerja bakal aku dapat nanti.. hahaa..antara yang paling penting daripada yang paling penting itu adalah FYP (Final Year Project).. proposal~~ thesis~~ FYP~~....hurm, bikin takut jugak laa aku bila sebut benda nie..hahaa..ye laa kan sebut jer FYP, sapa yang tak takut kan..hahaa..terus aku teringatkan Holothurians nie, haiwan yang tiada tulang belakang nie..

Aku tak nak cerita panjang laa tentang FYP aku nie..nanti tak suprise laa pulok kan..anyway,aku harap aku dapat jalankan FYP aku nie dengan jayanya..semoga aku dan kawan-kawan aku yang lain dipermudahkan segala urusan dan perjalanan hidup bagi menghadapi liku-liku perjuangan untuk menghasilkan thesis masing-masing...amin..

Pada masa nie,aku kena persiapkan dahulu proposal aku..mood da sampai nie..proposal~~ oo proposal~~ datang sini cepat..hihii..ada banyak benda lagi aku nak buat pembetulan nie.. (^__^)




Kalau diikutkan kalendar takwim course aku,tarikh proposal presentation adalah pada week 4 iaitu dalam lingkungan pada 2 Ogos sehingga 8 Ogos 2010..waduh2....! tinggal sebulan sahaja lagi nie..!!tak pa,aku akan buat yang terbaik sebab aku memang suka tajuk thesis aku..dan tarikh hantar Project 1 adalah pada week 11 iaitu dalam lingkungan 20 September sehingga 26 September..pada week 9 dan week 10, time nie adalah cuti raya..hohoo.. so, nak dipendekkan cerita, lepas abis raya,terus kena hantar Project 1..!! time raya mesti ingat FYP punya..hahaa...time nak masukkan kuih raya dalam oven, teringat oven kat makmal sains sekitaran tu..tengok dodol, ingat pula pada gamat..tengok air geh, ingat nitric acid pulak.. hahaa..

Sunday, June 27, 2010

..::AVIRA PREMIUM SECURITY SUITE FULL LICENSE::..


Jom kita pergi install antivirus baru..hahaa..kalau korang masih lagi tengah fikir nak pakai antivirus apa,nie aku nak bagi free kat korang..takda bayaran..antivirus yang aku nak kongsi nie adalah Avira Premium Security Suite..aku akan ajar step by step macam mana nak dapatkan Avira Premium Security Suite ini dengan FULL LISENCE..tapi hanyalah untuk tiga bulan ajer..tiga bulan ajer ker??.. if korang nak sambung lagi,boleh..tapi kena buat lagi step yang sama seperti ini setelah key lama anda itu da expired..sebab, key dia hanya untuk tiga bulan sahaja..da expired,wat lagi key yang baru..da expired, renew lagi..senang je kan..jimat duit..hihii..ok untuk step-step ini,jangan langkah ya...jika tersilap langkah, macam-macam leh jadi kat laptop korang..*mo bikin takut nie*..hahaa...

PERINGATAN !!
- SILA UNINSTALL ANTIVIRUS ANDA YANG SEBELUM INI TERLEBIH DAHULU!!
- SATU KEY HANYALAH UNTUK SATU EMAIL SAHAJA..JANGAN KONGSI DENGAN KAWAN-KAWAN..



1. Sila DOWNLOAD terlebih dahulu Avira Premium Security Suite di bawah nie..DOWNLOAD SAHAJA.. jangan nak gatal-gatal tangan pergi install lagi..sabar k..

Pass : elairvent

2. Sila BUKA LINK di bawah nie:


3. Anda akan nampak screenhot seperti di bawah ini..Sila COPY EMAIL yang ada dalam kotak itu..


**Kemudahan ini disediakan adalah untuk meringankan beban kita tentang email..ye laa kan..takkan laa nak buat email baru setiap tiga bulan..larat ke tukar-tukar username,password lagi,name lagi,email tu semestinya laa kan..so, web nie telah memudahkan kita untuk generate email sendiri..tapi ingat!! email ini hanya bertahan selama 10minit ajer..so time daftar tu,cepat-cepat laa yer..padahal memang sekejap pun..hahaa...

4. Sila BUKA LINK di bawah nie:



5. Sila PASTE EMAIL yang tadi tu pada kotak yang disediakan di bawah nie:



Yang lain tu,korang isi sendiri laa yer: Salutation, First Name, Last Name, Country..

6. Lepas isi semua tu, tekan REQUEST LICENSE NOW..

7. Sila tekan LICENSE OVERVIEW..



8. Sila DOWNLOAD KEY anda itu di tempat yang dalam kotak merah di bawah nie:



9. Sila INSTALL AVIRA yang korang download pada STEP PERTAMA tadi tu..time install nie, jangan ubah apa-apa setting k..



10. Untuk step ini, sila pilih "I already have a valid HBEDV.KEY License file"..tekan yang kaler biru tu, then korang cari balik key yang korang download pada STEP KELAPAN tadi..


11. Install sampai habis..lepas install tu,mesti dia suruh RESTART kan..so,restart laa semula laptop / PC korang yer...



12. Then,siap laa install Avira Premium Security Suite..jangan lupa update ya..yang bawah nie aku punya...harap-harap korang dapat buat macam aku buat k..



>>>Thanks to ev kerana ajar aku tutorial nie..ko memang terbaik ar.. (^__^)

..::APA YANG ADA DI DALAM LAPTOP AKU??::..

Nie adalah software-software yang boleh dikatakan wajib ada dalam laptop aku nie..hahaa.. kalau korang nak,amik laa..aku bagi link untuk download skali tu..yang tak da link tu bukan ape..size besar sangat..tak larat den nak upload nya..hihiii...

Operating System

Antivirus
>> Avira Premium Security Suite 10.0.0.542 (Full Version)

Anti-spyware

Browser
>> Internet Explorer 8.0.7600.16385 (already installed)

Utilities
>> TuneUp Utilities 2010 9.0.4300.7 (pass : elairvent)

Downloader

Multimedia Player

Codec

Burner
>> Nero 10.0.0.11100.10.100

Office Document
>> Microsoft Office 2010
>> Concise Oxford English Dictonary- Tenth Edition

Photo Editing
>> Adobe Photoshop

Compression
>> File-SJ v2.9

Chat

Saturday, June 26, 2010

..::SOFTWARE DOWNLOADER TERBAIK::..




Perlawanan yang hambar..antara Brazil dengan Portugal tadi..hmm.. membazir je aku tengok.. hahaa... ok..dah2!! stop!! IDM....tau tak aper tu..IDM nie adalah singkatan bagi Internet Download Manager..benda nie nak bagi kita download data lagi laju...bagi aku, IDM nie adalah downloader accelerator terbaik bagi aku..ia ada dua version..satu versi biasa iaitu pakai installer..satu lagi versi portable..

Tau tak portable tu aper? portable nie macam kita boleh bawa ia kemana-mana dengan menggunakan pendrive..sebagai contoh,aku letakkan software IDM portable nie kat dalam pendrive aku..time aku pegi cybercafe, aku ada nak download file size 100MB..so,aku cucukkan pendrive nie pada PC kat cybercafe tu,then aku double klik pada Portable IDM nie..dan boleh guna da macam installer tu..kalau pakai IDM laju skit..tak laa lama sangat kita menunggu nak habiskan masa download tu kan..takkan laa nak pakai Google accelerator kot ataupun Mozilla accelerator...berjanggut laa menunggunya..

Yang bestnya IDM nie,kita leh pause file yang kita download tu..sebagai contoh,file tu bersize 1.4GB..file tu sekarang tengah donwload sampai 800MB..tinggal 600MB lagi..nak teruskan macam tak dapat sebab PC/laptop da berasap panas da nie..so, korang ley tekan PAUSE pada IDM tu..dan sambung balik pada bila-bila masa yang anda suka..tapi ingat,ia hanya untuk link yang dapat pause time download sahaja..nak tau macam mana caranya? tengok pada RESUME CAPABILITY..kalau YES,dapat PAUSE laa tu,dan resume balik bila-bila masa korang suka..kalau NO,korang tunggu laa sampai siap..hahaa...


Ok laa..aku malas nak cerita panjang lagi..korang amik laa software nie k..sharing is caring~~ hihiii...

Password : elairvent

Password : elairvent

Selamat mendownload...~~~~

Thursday, June 24, 2010

..::WEB NAK DOWNLOAD ALBUM LAGU::..

Sebelum match Germany lawan Ghana start,aku nak membloggingkan diri dulu laa..wawawaa.. hmm..aku nak tanya.. "selama nie korang cari / download lagu mp3 kat mana erk..??"..aku rasa mesti ada yang jawab 4shared, youtube dan memacam lagi laa kan..baru-baru nie, aku ada jumpa web yang dikhususkan untuk download album..dari dalam negara dan luar negara pun ada..link yang nak didownload pun, link mediaberapi..link kesukaan ramai..nama web tu adalah, tapi ada dua..aku bagitau satu-satu laa yer..kedua-dua web nie lebih kurang sama jer...

Gudang Album --> aku lebih suka yang nie..hihii



Tu jer nak bagitau..hahaa...kepada peminat kipas-susah-mati muzik tu,aku dengan rasa hati terbuka dipersilakan laa ke web nie..ada dua web tu.. pandai-pandai laa korang survey sendiri album pe korang minat k..download sampai habis ya..hahaa..kalau da tau tu,tak pe laa..sajer nak bagitau..hihii..

K laa..nak g tengok match germany lawan nie..kalau germany menang,bakal lawan seterusnya adalah England...hahaa...nie yang aku suka nie...jom!! sama-sama kita tengok Germany main nie..daa~~~

::~~~~ elairvent~~~~::

Thursday, June 17, 2010

..::REVIEW SPAIN VS SWITZERLAND::..


Saat aku nantikan telah pun tiba..nak tengok perlawanan pertama pasukan favourite aku, La Furia Roja (The Red Fury) menentang pasukan yang menduduki ranking ke-24 dunia iaitu Switzerland..Starting line up untuk pasukan Spain:

1 Iker Casillas (REAL MADRID)
3 Gerard Pique (BARCELONA)
5 Carles Puyol (BERCELONA)
11 Joan Capdevila (VILLAREAL)
15 Sergio Ramos (REAL MADRID)
16 Sergio Busquets (BARCELONA)
8 Xavi (BARCELONA)
14 Xabi Alonso (REAL MADRID)
6 Andreas Iniesta (BARCELONA)
7 David Villa (BARCELONA)
21 David Silva (VALENCIA)

Naa...bila tengok line up pasukan SPAIN,sumanya player2 yang tersohor..6 pemain adalah dari kelab BARCELONA, 3 dari kelab gergasi, REAL MADRID, dan satu daripada kelab VILLAREAL dan SEVILLA..kalau tengok atas kertas,memang SPAIN akan menang kan..tapi jangkaan aku meleset sama sekali..rupa-rupanya kalah 0-1..jaringan daripada pemain yang berada pada posisi left mildfilder, Gelson Fernandes pada minit ke-52..



adoooi..tension aku tengok..da ar serang banyak kali..shot 25kali..tapi satu pun tak mencecah jaring..switzerland yang dapat bola hanya 26% nie pun dapat score satu..aduhai,ape dah jadi nie..tu laa..bila tengok line up,suma pemain dari La Liga..Mana perginya pemain EPL? Fernando Torres? Cesc Fabregas? Kalau Cesc tu, aku tak heran laa duk kat bangku simpanan tu sebab dia kena compete dengan Xavi ataupun Iniesta..Xavi pun ok gak cara dia main..memang mantap gak..yang aku pelik, striker nie..kenapa laa tak bagi masuk Torres awal-awal?kenapa? kenapa msti semua pemain La Liga pada line up..? takut tak serasi ke nanti bila pemain EPL dan pemain La Liga bersatu dalam permainan?bila da kena sebijik,baru laa coach terhegeh-hegeh nak masukkan Torres..


Hmm..aku tak leh nak kata apa laa..aku nie pun bukannya arif sangat bola nie..juz bagi komen tentang perlawanan pembukaan tu..da kena kejutan da pun...xpa laa..kalah pun kalah laa.. masih apa peluang lagi nak layak..pasni lawan Chile dengan Honduras pulak..kepada Switzerland, aku memang respect defender2 diorang..memang kental bertahan..ini adalah kemenangan pertama Switzerland ke atas pasukan SPAIN setelah 18 kali bertemu..


So,kepada peminat SPAIN tu,jangan laa susah hati..perjalanan masih panjang lagi nie..sabar je k..kepada yang anti-SPAIN tu,jangan anda fikir kejohanan ini adalah yang short term..ini adalah kejohanan long term..maksud aku,nie bukannya perlawanan kalah mati ok..masih ada peluang lagi nak layak..walaupun kalah,SPAIN tetap di hati..gitu!!!!

Tuesday, June 15, 2010

..::TUKAR ICON YAHOO MESSENGER::..





Da bosan dengan icon Yahoo Messenger yang berwarna kelabu tu..??nak tukar dengan icon lain tak..meh aku nak tunjukkan macam mana nak tukar k..sebelum tu, korang download laa dulu Yahoo Messenger yang latest nie k..


Bila da download tu,jangan lupa install yer..

[Installing.......]

[DONE]

Ok..dah install yer...then korang download pulak software nie:

Size : 2.96MB Password : elairvent

Da download ea...ok..yang YM Tweaker nie xpayah install ok..korang hanya double click je pada software tu..ok?


Korang nampak banyak icon kat dalam tu? haa, korang pilih laa yer mana yang berkenan di hati tu..yang rename title bar tu,korang isi laa aper nama yang korang nak..sebagai contoh aku taip, "Mohd Syafri"..then bila aku tekan tab Help(dalam tab Yahoo Messenger), akan ada column About Mohd Syafri..


lepas korang pilih tu, click pada restart Yahoo! Messenger, then Apply..lepas tu, akan jadi laa seperti ini~~~

SEBELUM


SELEPAS




Naaa..cantik kan..?so,korang tukar laa pulak icon-icon menarik lagi cun nie di YM korang k..

pssst pssst..jangan lupa add saya k.. : elairvent_11

Monday, June 14, 2010

..::CHECK KAWAN YANG DELETE KITA DARI FB::..


aih..sejak dua menjak tiga menjak nie kan..ader ajer kawan-kawan aku post kat status muka buku diorang,
"aku nak delete korang yang aku tak kenal dalam friend list aku.."
..aiya..kecian diorang kan kena delete dari friend list..bagi aku mungkin diorang nie taknak semakkan friend list diorang dengan nama-nama orang yang mereka tak kenal..hahaa..ok jugak kan..harap jangan laa sampai orang tu terasa yang ko delete diorang tu..hahaa...ada yang tau..
aik,knapa number friends aku kat fB nie makin berkurang??ade org delete aku ker?

kesiannya dia kan..ko ingat diorang tak tau ker korang delete dia..??
"alaa,mana leh tau aku delete dia tu..bukan senang nak check"
..betul ke memang susah nak check nie..??kalau aku cakap diorang tau yang ko delete tu macam mana..?? haaha.. haa,diorang dapat tau tu,geng..tak percaya ker..???meh aku tunjuk macam mana diorang dapat detect ko..aku akan bongkarkan rahsia nie..sebelum tu ko download dulu software yang aku bagi nie:

Size : 4.06MB Password : elairvent

Lepas korang download benda yang aku bagi kat atas tu,korang install laa yer...kejap jer install tu,tak lama pun..lepas da install tu, korang buka laa software tu..bila korang buka tu,dia suruh korang letakkan email korang dan password..alaa,macam biasa laa kan..nak connect dengan mukabuku kan..hehee...then,macam biasa klik log in..


nie contoh laa k..nie aku nyer profile..aku ader dua profile..sajer jer wat dua..tapi aktif satu jer..hahaaa...nie ade makluman tambahan..software nie hanyalah software trial sahaja..korang leh guna sebanyak 16 kali sahaja..hehee..so,pandai2 laa korang jimat yer..hehee..bila tekan log in tu,dia akan loading dulu..agak mengambil masa sebab software nie nak scan friend list yang kita ada..jeng jeng jeng...


Haaa..tengok tu...korang ade nampak tak tab yang tertulis "lost friend" tu?..haa..untuk makluman, jika ada kawan kita cuba delete kita daripada friend list dia, nama dia akan keluar kat bahagian "lost friend" tu..tak cayer lagi ker?ok.. aku cuba delete profile aku yang nie daripada profile aku yang satu lagi tu..dengan kata lain,aku buka akaun aku (Aie Elairvent) yang satu lagi tu,then aku delete profile aku (Mohd Syafri) yang kat atas tu..

[ searching....]

[found...]

[deleting...]

[********** has been deleted from your friend list....]

ok..kita cuba try guna software nie k....cuba tengok kat bahangian tab "lost friend" tu..

naaaaa..da kuar da profile aku yang aku guna untuk delete profile yang kat bawah nie... hahaa...


Da jelas kan..kalau tak jelas lagi,korang download laa video nie...sebagai bukti..hahaa

Size : 1.25 MB Password : elairvent

so..tu jer aku nak bagitau..hehee..k..aku nak g makan puding jap..hahaa..jumpa lagi pada post yang akan datang yer...tata...